MOLLVIS – ÎNVĂŢARE MOBILĂ DE LIMBI STRĂINE PENTRU PERSOANE DEFICIENTE DE VEDERE

Cod: 543281-LLP-1-2013-1-IT-KA2-KA2MP
Durată: ianuarie 2014 – decembrie 2015

Pentru persoanele cu deficienţă de vedere, învăţarea unor limbi străine este şoseaua principală în direcţia comunicare eficientă, integrare socială şi oportunităţi ocupaţionale. Dezvoltarea economică actuală ne arată că economia germană are o tendinţă de creştere. Turiştii germani călătoresc în întreaga lume, prin urmare oportunităţile ocupaţionale în toate domeniile, bazate pe comunicarea verbală într-o limbă străină, sunt un factor decisiv pentru integrarea socială a persoanelor cu deficienţă de vedere.

Din păcate, marile edituri nu prea oferă material didactic accesibil persoanelor cu deficienţă de vedere. În situaţia în care cărţile pe suport de hârtie şi bazate pe text scris nu sunt fără bariere, materialele didactice digitale special concepute pentru acest public ţintă pot oferi nevăzătorilor şanse reale pentru învăţare în general, inclusiv pentru învăţarea de limbi străine.

În acest context, dispozitive mobile precum smartphonurile şi tabletele pot oferi noi căi de învăţare a unor limbi străine. Aceste aparate nu sunt doar atractive pentru generaţiile tinere, ci oferă şi o mai mare libertate şi accesibilitate pentru persoanele cu deficienţă de vedere. Însă aplicaţiile existente pentru învăţarea de limbi străine utilizând aceste dispozitive nu sunt fără bariere. De asemenea, aplicaţiile existente nu fac uz de potenţialul comunicativ pe care îl au aceste dispozitive.

Astfel, scopul proiectului MOLLVIS este acela de a facilita învăţarea limbii germane şi de a crea aplicaţii de învăţare pentru Windows, Apple şi Android. Acest proiect se bazează pe rezultatele obţinute în proiectele europene ALLVIP, ELLVIS şi VET4VIP, în care au fost realizate cursuri digitale de limbă pentru elevi cu deficienţă de vedere.

Din punct de vedere pedagogic, acest demers permite căi de învăţare individuale pentru elevi şi pune la dispoziţia persoanelor cu deficienţă de vedere material didactic corespunzător nevoilor lor speciale. Acest sistem permite o aplicare flexibilă, iar faptul că se adresează în acelaşi timp şi persoanelor cu vedere, înlesneşte atingerea unui public mai larg.

X