Aufarbeitung – RDG și România în cultura memoriei

O expoziție a Fundației Federale pentru Reevaluarea Dictaturii SED, de Ulrich Mählert și Stefan Wolle

15.05 – 02.06.2024, la Muzeul Amintirilor din Comunism

Expoziția Fundației Federale pentru Reevaluarea Dictaturii SED „Aufarbeitung. RDG și România în cultura memoriei” relatează despre gestionarea istoriei dictaturii Partidului Socialist Unit German și a divizării Germaniei după sfârșitul RDG. Cele 20 de panouri au fost traduse în limba română. IICCMER a completat această expoziție cu 10 panouri despre cultura memoriei și asumarea trecutului comunist în România.

Proiectul a fost realizat de Ambasada Germaniei la București împreună cu IICCMER șiFundația Federală pentru Reevaluarea Dictaturii SED, în colaborare cu Goethe-Institut, centrele culturale germane și numeroase alte instituții partenere din Germania și România.

RDG-ul și Revoluția din 1989 sunt doar cu o generație în urmă. Urmele și consecințele sale nu pot fi trecute cu vederea. Cu toate acestea, trebuie învățat să le vedem și să le descifrăm. În acest context expoziția    de față ne oferă o oportunitate potrivită pentru a realiza acest demers. Totul pornește de la un citat  al lui Milan Kundera:

 

„Lupta omului împotriva puterii este lupta memoriei împotriva uitării.“

 

Această expoziție le oferă elevilor posibilitatea de a se „scufunda” în diferite domenii ale memoriei atât din fosta RDG, cât și în istoria României comuniste și post-comuniste și de a le analiza critic din perspectiva lor actuală.  În acest fel, elevii nu învață doar despre istoria celor două țări ci și despre relevanța acesteia pentru prezent.

Expoziția poate fi vizitată în cadrul unei ore de istorie, iar organizatorii pun la dispoziție un material didactic însoțitor, cu ajutorul căruia vizita poate fi extinsă și aprofundată și în clasă. Materialul didactic poate fi descărcat aici.

X