Martie 2023

Detalii
Fie că vorbim de materiale, de motive sau de tematici, prelucrarea naturii în producția vizuală este, probabil, la fel de îndelungată precum istoria umanității. Pe măsură ce umanitatea
Detalii
Fie că vorbim de materiale, de motive sau de tematici, prelucrarea naturii în producția vizuală este, probabil, la fel de îndelungată precum istoria umanității. Pe măsură ce umanitatea se schimbă, ceea ce înțelegem din natură și prin Natură se schimbă odată cu ea.
Arta se învață. La fel și modul de tratare a naturii și, ca un exemplu aparte, modul de tratare a naturii în artă se schimbă şi el. O serie de tehnici și maniere cândva impuse de stadiul cunoașterii și tehnologiei - precum folosirea culorilor naturale pentru vopsirea firelor textile - (re)devin la modă, din alte considerente însa şi pe baza altor filosofii (sustenabilitate, calitate, manualitate). Tehnici vechi, precum cea a preluării de amprente folosită cel puțin din perioada Renaşterii, dacă nu mai devreme, pentru preluarea şi copierea inscripțiilor de pe monumentele antice, sunt refuncționalizate ca tehnici de creație şi de producere a noului (tehnica frottage).
În final, unele lucruri rămân neschimbate. Pământul creației inițiale curge simbolic și parcurge neschimbat secole de (re)creație în arta ceramicii. Unele dintre vasele din care ne hrănim astăzi poartă în ele forma a 2500 de ani de (ne)schimbare. Și, în fond și la urma urmei, ce face ca o reproducere să fie mai puțin valoroasă ca producere? Nu poate implica și aceasta din urma un același grad de atenție și de dăruire personală?
Acestea sunt doar câteva dintre ideile care leagă o serie amplă și doar în aparență eclectică de lucrări dintre cele realizate de elevi ai Şcolii de artă populară „Tiberiu Brediceanu„ din Brașov, prezente în expoziția Natură și Structură. Coordonați de profesorii lor: Roxana Ferenț, Ovidiu Gliga, Mihaela Modâlcă, Roxana Orghidan, Diana Oros și Alexandru Truțiu, aparținând de specializări diverse (grafică, pictură, ceramica, sulptură, arte decorative) și fiind, prin natura contextului lor de întâlnire creativă probabil unul dintre cele mai diverse grupuri posibile de expozanți (ca vârstă, pregătire anterioară şi ambiții), ei se reunesc totuși pe o serie de coordonate comune, aceea a privirii individualizate față de o natură comun(ă) aleasă ca temă de creație, într-o expoziție care îi aduce laolaltă în fața privirii publice şi a unora către ceilalți.
Vernisajul expoziției Natură și Structură se va desfășura miercuri, 22 martie 2023 la Centrul Cultural German din Brașov (Sala Festivă) începând cu ora 18:00. În cadrul vernisajului va avea loc și un moment muzical, prin amabilitatea domnului Baboi Sorin, profesor de chitară la Școala Populară, care va încânta audiența cu o selecție de piese din repertoriul clasic.
Expoziția va rămâne deschisă la Centrul Cultural German din Braşov până pe data de 22 aprilie 2023. Ea va putea fi vizitată în programul normal de funcționare al Centrului (Luni-Vineri, 11:30 -17:30). Pentru vizite în grupuri mai mari şi pentru a vă asigura că experiența de vizitare nu vă este perturbată de desfășurarea altor activități ale Centrului, vă încurajăm să vă anunțați anterior vizita la numărul de telefon +40 726 689 009
Expoziție organizată de Centrul Cultural German Braşov în parteneriat cu Şcoala Populară de Artă „Tiberiu Brediceanu” din Braşov şi cu sprijinul Goethe Institut București.
Profesori coordonatori:
Roxana Ferenț (grafică & pictură) Ovidiu Gliga (pictură & grafică) Mihaela Modâlcă (pictură &grafică) Roxana Orghidan (grafică &pictură) Diana Oros (arte decorative) Alexandru Truțiu (ceramică & sculptură)Parteneri media: Zile și Nopți, Magic FM, Feeder.ro, Radio România Brașov FM
Identitatea vizuală a evenimentului: Chillax Lab SRL
Când
(Miercuri) 18:00
Unde
Centrul Cultural German
str. Lungă 31, etajul 1, Brașov
Organizator
Centrul Cultural German0268 473 104, 0726 689 009 str. Lungă nr. 31, etajul 1
Aprilie 2023

Detalii
Expoziția Un drum cât o sută de vieți, ce va avea loc în luna aprilie a acestui an la Centrul Multicultural al Universității Transilvania
Detalii
Un drum cât o sută de vieţi este povestea familiei mele franco-germane din Banat, cu rădăcini în Lorena şi Schwarzwald-ul secolului XVIII. O istorie reconstituită din fotografiile, documentele şi scrisorile dintr-o cutie veche pe care ani de-a rândul nu am avut puterea să o deschid. O târzie dar absolut răvăşitoare înţelegere a ceea ce înseamnă cu adevărat “plecare”, “despărţire”, “dezrădăcinare”. Deportările bunicilor în Rusia, ale străbunicilor în Bărăgan, ale tatălui la Canal. Dedublarea la care eşti în permanenţă supus, atunci când eşti nevoit să trăieşti după cum vrea ISTORIA. Dar o la fel de profundă înţelegere a faptului că te poţi întoarce “acasă” chiar dacă acolo nu te mai aşteaptă nicio casă; că puterea credinţei şi supravieţuirea Spiritului te salvează chiar şi atunci când Istoria pare să nu-ţi mai dea nicio şansă. faBRIQUE* este povestea fabricii de cărămidă Haman construită de familia mea la Tomnatic, și care a fost, până la deportarea străbunicilor în Bărăgan, o adevărată vatră a familiei și locul din care au plecat cărămizi pentru construirea a sute de case. Lansarea proiectului faBRIQUE în anul 2022 coincide (deloc întâmplător) cu aniversarea a 250 de ani de la înființarea localității Triebswetter/ Tomnatic de către coloniștii francezi din Lorena, sosiți în Banat odată cu al doilea val de colonizare.Expoziția va urma un traseu pornind de la o serie de materialele documentare către prelucrări artistice din ce în ce mai abstracte, conceptualizând în paralel cu istoria familie artistei, raportul său cu această istorie manifestat în crații plastice diverse.
O componentă importantă a acestui proiect a fost trimiterea lucrărilor în toate colţurile lumii, dând astfel posibilitatea personajelor şi poveştilor lor să călătorească pentru întâia oară, liber. Lucrări din acest proiect au fost prezentate, până în prezent, în cadrul unor expoziţii în ţară (Timişoara, Iaşi, Arad, Cluj), selectate în competiţii şi manifestări internaţionale (Rignac/ Franţa, Evora/ Portugalia, Madrid şi Insulele Canare/ Spania, Klaipedia/ Lituania, Lousã şi Candal/ Portugalia, Denton (Tx)/ SUA, Salonic şi Veria/ Grecia, Xian/ China, Portet-Sur-Garonne/ Franța, Bruxelles/ Belgia, Karlsruhe/ Germania).
Vernisajul expoziției Un drum cât o sută de vieți va avea loc miercuri, 5 aprilie 2023 la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov începând cu ora 18:00, în prezența artistei și a curatoarei.
În cadrul expoziției se vor desfășura ulterior următoarele evenimente:
-
Joi, 6.4.2023, ora 14:00, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov - Tur ghidat în expoziția “Un drum cât o sută de vieți” cu artista Renée Renard și curatoarea Ionela - Andreea Ghețe (complet rezervat)
-
Vineri, 7.4.2023, ora 14:00, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Tur ghidat în expoziția “Un drum cât o sută de vieți” cu artista Renée Renard și curatoarea Ionela - Andreea Ghețe
-
Sâmbătă, 29.4.2023 ora 11.00, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Workshop pentru adolescenți de prelucrare creativă a propriei genealogii, cu artista Renée Renard.
Accesul la toate evenimentele este liber!
Expoziția „Un drum cât o sută de vieți” va rămâne deschisă la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov până pe data de 29 aprilie 2023. Ea va putea fi vizitată în programul normal de funcționare al Centrului (Luni-Vineri, 14:00 - 18:00). Pentru a vă rezerva locul la evenimentele conexe expoziției vă rugăm să trimiteți un email la adresa cultura@kulturzentrum-kronstadt.ro
***Renée Renard este absolventă a Facultății de Arte și Design din Timișoara (licență în Design Multimedia, masterat în Grafică publicitară și de carte, masterat în Sculptură și ceramică) și a Facultății de Medicină Veterinară. În prezent este doctorandă în anul I la Facultatea de Arte și Design Timișoara.
În creația artistică personală abordează două teme principale: convergența dintre știință și artă (a inițiat Laboratoarele Memoriei) și recuperarea micro istoriei familiei sale cu origini central-europene precum și a coloniștilor sosiți în Banat în secolul XVIII (Un drum cât o sută de vieți, faBRIQUE, Micro-Terra Banatica). Mediile sale preferate de exprimare sunt instalațiile, obiectele, tehnicile mixte sub microscop, fotografiile/ arta video la microscop și subacvatic, procesarea digitală a imaginilor, adaptările vechilor tehnici japoneze kintsugi și tataki zome. Până în prezent a avut 16 expoziții personale și peste 60 de participări la expoziții de grup în țară și străinătate.
A obținut Premiul Murano al Școlii de sticlărie Abate Zanetti din Murano/ Italia (2013), Premiul Municipalității Portet sur Garonne/ Franța la Triennale Européenne de l’Estampe Contemporaine (2016), Premiul I pentru Microfotografie la Micromaps ediția I (2021) și este beneficiară a unei Burse de creație Energie! 2022. Este membră a UAP Timișoara secțiunea Multimedia (din 2010) și a grupului Avantpost.
*** Expoziția „Un drum cât o sută de vieți”, împreună cu evenimentele sale conexe (vernisaj, tururi ghidate, workshop) face parte din seria de evenimente Traumă - memorie – vindecare, organizată de Centrul Cultural German Brașov în parteneriat cu Institut für Transgenerative Prozesse Wendeburg-Germania, Proiect Generation-Code® Romania, Forumul Democrat German Brașov și Editura Trei, cu sprijinul Goethe Institut București, al Universității Transilvania, al Centrului Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, al Centrului Cultural Reduta, al Departamentului pentru Relații Interetnice și al Librăriei Cărturești. Aceasta aduce în discuție traumele intergeneraționale și transgeneraționale, punând accent pe caracterul istoric și colectiv al acestora, dar și pe consecințele lor psihologice și fiziologice sesizabile la nivel individual. Acest subiect este tratat în manieră pluridisciplinară, ilustrează și încurajează abordarea unor modele diverse de conștientizare a traumelor colective și individuale cu caracter istoric și vindecarea acestora prin reconciliere și integrare a trecutului istoric și se adresează atât specialiștilor cât și publicului larg, care este invitat să participe la o săptămână de evenimente diverse, interactive și formative. Accesul la evenimentele din cadrul proiectului este liber! Mai multe detalii pe ccgbv.ro sau pe pagina evenimentului.Când
(Miercuri) 18:00 - 21:00
Organizator
Centrul Cultural German0268 473 104, 0726 689 009 str. Lungă nr. 31, etajul 1

Detalii
Seria de evenimente Traumă - memorie – vindecare aduce în discuție traumele intergeneraționale și transgeneraționale, punând accent pe caracterul istoric și colectiv al acestora, dar și
Detalii
Accesul la evenimentele din cadrul proiectului este liber!
𝐌𝐢𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐢, 𝟓 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑
Ora 18:00 - Vernisajul expoziției artistei Renée Renard “Un drum cât o sută de vieți”, curatoare Ionela - Andreea Ghețe (expoziția va putea fi vizitată până la data de 27.4.2023), Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
“Un drum cât o sută de vieți este povestea familiei mele din Banat, cu rădăcini în Lorena și Schwarzwald-ul secolului XVIII. O istorie reconstituită din fotografiile, documentele și scrisorile dintr-o cutie veche pe care ani de-a rândul nu am avut puterea să o deschid. O târzie dar absolut răvășitoare înțelegere a ceea ce înseamnă cu adevărat “plecare”, “despărțire”, “dezrădăcinare”. Deportările bunicilor în Rusia, ale străbunicilor în Bărăgan, ale tatălui la Canal. Dedublarea la care ești în permanență supus, atunci când ești nevoit să trăiești după cum vrea ISTORIA. Dar o la fel de profundă înțelegere a faptului că te poți întoarce “acasă” chiar dacă acolo nu te mai așteaptă nicio casă; că puterea credinței și supraviețuirea Spiritului te salvează chiar și atunci când Istoria pare să nu-ți mai dea nicio șansă.”
𝐉𝐨𝐢, 𝟔 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑
Ora 14:00 - Tur ghidat în expoziția “Un drum cât o sută de vieți” cu artista Renée Renard și curatoarea Ionela - Andreea Ghețe, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
Ora 19:00 - Spectacol de teatru "Dispariții" al Teatrului Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, după un text de Elise Wilk, în regia lui Cristian Ban, 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐑𝐞𝐝𝐮𝐭𝐚 Brașov
“Spectacolul de teatru este o întâlnire foarte intimă între public și povestea unei familii de sași din România, începând cu 1944 până în prezent. Dispariții ține loc de manual de istorie orală, sau, dacă vreți, de memorii scrise la persoana I. Despre drama sașilor în timpul regimului comunist s-a vorbit prea puțin. Elise Wilk în Dispariții mută accentul pe familie, o familie de sași, trei generații care încearcă să treacă peste traumele războiului și să înțeleagă ce li se întâmplă în anii cei mai grei ai regimului comunist. Cele trei actrițe și cei trei actori fac schimb de personaje, astfel încât în fiecare dintre cele trei părți ale spectacolului compun și recompun un univers familial care, prin imixtiunea statului și a organelor de represiune ale acestuia, ajunge să semene perfect cu un adevărat spațiu concentraționar. Un spectacol care invită la reflecții profunde asupra a ceea ce suntem și cât din ceea ce suntem le datorăm lor, celor dispăruți.” (sursa: BookHub.ro)
Ora 19:30 -Lectură bilingvă și discuție cu autoarea și psihoterapeuta Sabine Lück din și despre cartea “Strămoși pe divan”, apărută la Editura Trei, Librăria Cărturești Piața Sfatului
Parteneri de dialog:
Timea Müller - promotoarea proiectului Generation-Code® Romania,
Roxana Florescu - Directoare Centrul Cultural German Brașov
𝐕𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟕 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑
Ora 14:00 - Tur ghidat în expoziția “Un drum cât o sută de vieți” cu artista Renée Renard și curatoarea Ionela - Andreea Ghețe, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
Ora 18.00 - Conferință „Destin moștenit" - Sabine Lück, autoarea metodei de psihoterapie transgenerațională Generation-Code®, a cărții Strămoși pe divan (editura Trei) și a instrumentului de terapie Rădăcini puternice®, Aula Universității Transilvania din Brașov
Ora 19.45 - Sesiune live de demonstrație a metodei de terapie transgenerațională Generation-Code® cu Sabine Lück, Aula Universității Transilvania din Brașov
𝐒âmbătă, 𝟖 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 - 𝐋𝐮𝐧𝐢, 𝟏𝟎 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑
Formare pentru specialiști din domeniul psihoterapiei în folosirea jocului de diagnoză și terapie transgenerațională Rădăcini puternice®, cu Timea Müller și Roxana Florescu.
𝐒âmbătă̆, 𝟐𝟗 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑
Ora 11.00 - Workshop pentru adolescenți de prelucrare creativă a propriei genealogii, cu artista Renée Renard, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
Vă așteptăm!
Parteneri media: Zile și Nopți, Feeder.ro, MAgic FM, Radio România Brașov FMCând
5 (Miercuri) 18:00 - 10 (Luni) 18:00
Unde
Centrul Cultural German
str. Lungă 31, etajul 1, Brașov
Organizator
Centrul Cultural German0268 473 104, 0726 689 009 str. Lungă nr. 31, etajul 1

Detalii
Sabine Lück este psihoterapeut psihologic, profesor, supervizor, speaker, autor și dezvoltator de jocuri. Ca fiică a unei mame care a fugit în timpul războiului și
Detalii
Când
(Vineri) 18:00 - 21:00
Unde
Aula Universităţii “Transilvania”
Str. Iuliu Maniu 41A, Braşov
Organizator
Centrul Cultural German0268 473 104, 0726 689 009 str. Lungă nr. 31, etajul 1