Workshop pentru adolescenți de prelucrare creativă a propriei genealogii, cu artista Renée Renard

în cadrul Expoziției „Un drum cât o sută de vieți”

Finalul expoziției lui Renée Renard de la Brașov „Un drum cât o sută de vieți” este marcat printr-un workshop de prelucrare creativă a proprie genealogii dedicat adolescenților.

Tinerii și adolescenții care vor să participe sunt invitați sâmbătă, 29 aprilie 2023, începînd cu ora 11:00, în cadrul expoxiției de la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov pentru a petrece în compania artistei aproximativ 3 ore, timp în care vor parcurge în mod ghidat expoziția, vor discuta despre genealogie și modalitățile de prelucrare ale acestei în artele vizuale, vor discuta exemple de realizare și prelucrare a unor genealogii și vor realiza sub îndrumarea artistei un colaj care să trateze temele are să trateze temele genealogiei, istoriei familiale, memoriei individuale și modului în care acestea se pot îmbina.

Toate materialele necesare pentru workshop vor fi puse la dispoziție de organizatori. Cu toate acestea, participanții sunt încurajați să aducă cu ei la worksop fotocopii ale unor fotografii de familie, mici obiecte sau materiale cu un caracter memorial sau emoțional.

Accesul la workshop este gratuit. Numărul de locuri este însă limitat, astfel încât cei care doresc să participe sunt invitați să se înscrie prin transmiterea unui email la adresa cultura@kulturzentrum-kronstadt.ro sau a unui mesaj pe WhatsApp la numărul de telefon 0722 117 342.

Expoziția „Un drum cât 100 de vieți”, în cadrul cărei va avea loc workshopu-ul de prelucrare creatică se desfășoară în luna aprilie a acestui an la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov și reunește două dintre proiectele ample și recente ale artistei timișorene Renée Renard, proiectul omonim expoziției, împreună cu proiectul FaBrique, ambele prelucrând în tehnici diverse (colaj digital, ceramică, instalație, etc.) tematicile memoriei și ale Istoriei pornind de la istoria familiei creatoarei.

 

Renée Renard este absolventă a Facultății de Arte și Design din Timișoara (licență în Design Multimedia, masterat în Grafică publicitară și de carte, masterat în Sculptură și ceramică) și a Facultății de Medicină Veterinară. În prezent este doctorandă în anul I la Facultatea de Arte și Design Timișoara.

În creația artistică personală abordează două teme principale: convergența dintre știință și artă (a inițiat Laboratoarele Memoriei) și recuperarea micro istoriei familiei sale cu origini central-europene precum și a coloniștilor sosiți în Banat în secolul XVIII (Un drum cât o sută de vieți, faBRIQUE, Micro-Terra Banatica). Mediile sale preferate de exprimare sunt instalațiile, obiectele, tehnicile mixte sub microscop, fotografiile/ arta video la microscop și subacvatic, procesarea digitală a imaginilor, adaptările vechilor tehnici japoneze kintsugi și tataki zome. Până în prezent a avut 16 expoziții personale și peste 60 de participări la expoziții de grup în țară și străinătate.
A obținut Premiul Murano al Școlii de sticlărie Abate Zanetti din Murano/ Italia (2013), Premiul Municipalității Portet sur Garonne/ Franța la Triennale Européenne de l’Estampe Contemporaine (2016), Premiul I pentru Microfotografie la Micromaps ediția I (2021) și este beneficiară a unei Burse de creație Energie! 2022. Este membră a UAP Timișoara secțiunea Multimedia (din 2010) și a grupului Avantpost.

 

 

***
„Workshop pentru adolescenți de prelucrare creativă a propriei genealogii, cu artista Renée Renard” împreună cu prezentarea la Brașov a expoziției „Un drum cât o sută de vieți” fac parte din face parte din seria de evenimente Traumă – memorie – vindecare, organizată de Centrul Cultural German Brașov în parteneriat cu Institut für Transgenerative Prozesse Wendeburg-Germania, Proiect Generation-Code® Romania, Forumul Democrat German Brașov și Editura Trei, cu sprijinul Goethe Institut București, al Universității Transilvania, al Centrului Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, al Centrului Cultural Reduta, al Departamentului pentru Relații Interetnice și al Librăriei Cărturești.
Aceasta aduce în discuție traumele intergeneraționale și transgeneraționale, punând accent pe caracterul istoric și colectiv al acestora, dar și pe consecințele lor psihologice și fiziologice sesizabile la nivel individual. Acest subiect este tratat în manieră pluridisciplinară, ilustrează și încurajează abordarea unor modele diverse de conștientizare a traumelor colective și individuale cu caracter istoric și vindecarea acestora prin reconciliere și integrare a trecutului istoric și se adresează atât specialiștilor cât și publicului larg, care este invitat să participe la o săptămână de evenimente diverse, interactive și formative.
Credit Foto: Bohemian Photo Studio by Orsolya Balint
X