BITTER THINGS | LUCRURI CARE DOR

Povești și amintiri ale unor familii transnaționale

Bitter Things | Lucruri care dor este un proiect expozițional realizat de platforma de creație din Berlin bi’bak. Bazată pe documentare, expoziția urmărește impactul migrației forței de muncă asupra noțiunilor de maternitate și familie, din perspectiva unor lucrătoare migrante și a copiilor lăsați în urmă. Pornind de la experiențele unor familii transnaționale din prezent și din trecut, instalația aduce împreună povești și obiecte marcante pentru viețile acestora.

La nivel global, migrația forței de muncă creează noi modele ale familiei transnaționale, în cadrul cărora membrii încearcă să mențină contactul în ciuda distanțelor geografice. În perioada acordurilor de angajare din anii ’60, mulți părinți au fost nevoiți să-și lase copiii în urmă, deoarece orele de muncă făceau imposibilă îngrijirea lor. În zilele noastre, lucrătorii migranți din Europa de Est sunt cei care, în marea lor majoritate, au fost în situația de a-și părăsi familiile pentru șansa de a-și câștiga existența în țări mai dezvoltate. Turcia, ca fostă țară puternic afectată de emigrare, a devenit acum la rândul său o destinație pentru mulți lucrători din Europa de Est, Caucaz sau regiunea Asiei Centrale, mai ales în sectorul de îngrijire și infirmerie.

Cum se redefinește relația dintre părinți și copii acum, când cadourile sau sprijinul financiar iau locul interacțiunii nemediate, când apropierea fizică este înlocuită de aplicații precum Skype sau WhatsApp? Ce impact au toate acestea asupra copiilor și părinților? Bitter Things | Lucruri care dor surprinde experiențe ilustrative pentru aceste teme, începând cu anii ’60 și până în prezent.

bi’bak (în limba turcă: aruncă o privire) este o organizație non-profit și un spațiu independent de artă contemporană cu sediul în Berlin, a cărei activitate se concentrează asupra narațiunilor transnaționale, migrației, mobilității globale și dimensiunilor estetice ale acestora. Programul bi’bak vizează direcții precum arta, domeniul academic și dezvoltarea comunitară, cuprinzând proiecții de filme, expoziții, ateliere, precum și evenimente muzicale și experiențe culinare.

_Concept şi regie artistică: Malve Lippmann, Can Sungu
_Coordonator de proiect: Anna Krauss

 

X