Natură și Structură
Expoziție cu lucrările elevilor de la Școala Populară de Artă „Tiberiu Brediceanu” din Brașov
Fie că vorbim de materiale, de motive sau de tematici, prelucrarea naturii în producția vizuală este, probabil, la fel de îndelungată precum istoria umanității. Pe măsură ce umanitatea se schimbă, ceea ce înțelegem din natură și prin Natură se schimbă odată cu ea.
Arta se învață. La fel și modul de tratare a naturii și, ca un exemplu aparte, modul de tratare a naturii în artă se schimbă şi el. O serie de tehnici și maniere cândva impuse de stadiul cunoașterii și tehnologiei – precum folosirea culorilor naturale pentru vopsirea firelor textile – (re)devin la modă, din alte considerente însa şi pe baza altor filosofii (sustenabilitate, calitate, manualitate). Tehnici vechi, precum cea a preluării de amprente folosită cel puțin din perioada Renaşterii, dacă nu mai devreme, pentru preluarea şi copierea inscripțiilor de pe monumentele antice, sunt refuncționalizate ca tehnici de creație şi de producere a noului (tehnica frottage).
În final, unele lucruri rămân neschimbate. Pământul creației inițiale curge simbolic și parcurge neschimbat secole de (re)creație în arta ceramicii. Unele dintre vasele din care ne hrănim astăzi poartă în ele forma a 2500 de ani de (ne)schimbare. Și, în fond și la urma urmei, ce face ca o reproducere să fie mai puțin valoroasă ca producere? Nu poate implica și aceasta din urma un același grad de atenție și de dăruire personală?
Acestea sunt doar câteva dintre ideile care leagă o serie amplă și doar în aparență eclectică de lucrări dintre cele realizate de elevi ai Şcolii de artă populară „Tiberiu Brediceanu„ din Brașov, prezente în expoziția Natură și Structură. Coordonați de profesorii lor: Roxana Ferenț, Ovidiu Gliga, Mihaela Modâlcă, Roxana Orghidan, Diana Oros și Alexandru Truțiu, aparținând de specializări diverse (grafică, pictură, ceramica, sulptură, arte decorative) și fiind, prin natura contextului lor de întâlnire creativă probabil unul dintre cele mai diverse grupuri posibile de expozanți (ca vârstă, pregătire anterioară şi ambiții), ei se reunesc totuși pe o serie de coordonate comune, aceea a privirii individualizate față de o natură comun(ă) aleasă ca temă de creație, într-o expoziție care îi aduce laolaltă în fața privirii publice şi a unora către ceilalți.
Vernisajul expoziției Natură și Structură se va desfășura miercuri, 22 martie 2023 la Centrul Cultural German din Brașov (Sala Festivă) începând cu ora 18:00. În cadrul vernisajului va avea loc și un moment muzical, prin amabilitatea domnului Baboi Sorin, profesor de chitară la Școala Populară, care va încânta audiența cu o selecție de piese din repertoriul clasic.
Expoziția va rămâne deschisă la Centrul Cultural German din Braşov până pe data de 22 aprilie 2023. Ea va putea fi vizitată în programul normal de funcționare al Centrului (Luni-Vineri, 11:30 -17:30). Pentru vizite în grupuri mai mari şi pentru a vă asigura că experiența de vizitare nu vă este perturbată de desfășurarea altor activități ale Centrului, vă încurajăm să vă anunțați anterior vizita la numărul de telefon +40 726 689 009
Expoziție organizată de Centrul Cultural German Braşov în parteneriat cu Şcoala Populară de Artă „Tiberiu Brediceanu” din Braşov şi cu sprijinul Goethe Institut București.
Profesori coordonatori:
Roxana Ferenț (grafică & pictură)
Ovidiu Gliga (pictură & grafică)
Mihaela Modâlcă (pictură &grafică)
Roxana Orghidan (grafică &pictură)
Diana Oros (arte decorative)
Alexandru Truțiu (ceramică & sculptură)
Parteneri media: Zile și Nopți, Magic FM, Feeder.ro, Radio România Brașov FM
Identitatea vizuală a evenimentului: Chillax Lab SRL