Expoziție Renée Renard

În cadrul proiectului Traumă - memorie – vindecare

Expoziția Un drum cât o sută de vieți, ce va avea loc în luna aprilie a acestui an la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov reunește două  dintre proiectele ample și recente ale artistei timișorene Renée Renard, proiectul omonim expoziției,  împreună cu proiectul FaBrique, ambele prelucrând în tehnici diverse (colaj digital, ceramică, instalație, etc.) tematicile memoriei și ale Istoriei pornind de la istoria familiei creatoarei.

Un drum cât o sută de vieţi este povestea familiei mele franco-germane din Banat, cu rădăcini în Lorena şi Schwarzwald-ul secolului XVIII. O istorie reconstituită din fotografiile, documentele şi scrisorile dintr-o cutie veche pe care ani de-a rândul nu am avut puterea să o deschid. O târzie dar absolut răvăşitoare înţelegere a ceea ce înseamnă cu adevărat “plecare”, “despărţire”, “dezrădăcinare”. Deportările bunicilor în Rusia, ale străbunicilor în Bărăgan, ale tatălui la Canal. Dedublarea la care eşti în permanenţă supus, atunci când eşti nevoit să trăieşti după cum vrea ISTORIA. Dar o la fel de profundă înţelegere a faptului că te poţi întoarce “acasă” chiar dacă acolo nu te mai aşteaptă nicio casă; că puterea credinţei şi supravieţuirea Spiritului te salvează chiar şi atunci când Istoria pare să nu-ţi mai dea nicio şansă.

faBRIQUE* este povestea fabricii de cărămidă Haman construită de familia mea la Tomnatic, și care a fost, până la deportarea străbunicilor în Bărăgan, o adevărată vatră a familiei și locul din care au plecat cărămizi pentru construirea a sute de case. Lansarea proiectului faBRIQUE în anul 2022 coincide (deloc întâmplător) cu aniversarea a 250 de ani de la înființarea localității Triebswetter/ Tomnatic de către coloniștii francezi din Lorena, sosiți în Banat odată cu al doilea val de colonizare.

Expoziția va urma un traseu pornind de la o serie de materialele documentare către prelucrări artistice din ce în ce mai abstracte, conceptualizând în paralel cu istoria familie artistei, raportul său cu această istorie manifestat în crații plastice diverse.   

O componentă importantă a acestui proiect a fost trimiterea lucrărilor în toate colţurile lumii, dând astfel posibilitatea personajelor şi poveştilor lor să călătorească pentru întâia oară, liber. Lucrări din acest proiect au fost prezentate, până în prezent, în cadrul unor expoziţii în ţară (Timişoara, Iaşi, Arad, Cluj), selectate în competiţii şi manifestări internaţionale (Rignac/ Franţa, Evora/ Portugalia, Madrid şi Insulele Canare/ Spania, Klaipedia/ Lituania, Lousã şi Candal/ Portugalia, Denton (Tx)/ SUA, Salonic şi Veria/ Grecia, Xian/ China, Portet-Sur-Garonne/ Franța, Bruxelles/ Belgia, Karlsruhe/ Germania).

Vernisajul expoziției Un drum cât o sută de vieți va avea loc miercuri, 5 aprilie 2023 la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov începând cu ora 18:00, în prezența artistei și a curatoarei. 

În cadrul expoziției se vor desfășura ulterior  următoarele evenimente:

 

  • Joi, 6.4.2023, ora 14:00, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov – Tur ghidat în expoziția “Un drum cât o sută de vieți” cu artista Renée Renard și curatoarea Ionela – Andreea Ghețe (complet rezervat)

 

  • Vineri, 7.4.2023, ora 14:00, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Tur ghidat în expoziția “Un drum cât o sută de vieți” cu artista Renée Renard și curatoarea Ionela – Andreea Ghețe

 

  • Sâmbătă, 29.4.2023 ora 11.00, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Workshop pentru adolescenți de prelucrare creativă a propriei genealogii, cu artista Renée Renard.

 

Accesul la toate evenimentele este liber!

 

Expoziția  „Un drum cât o sută de vieți” va rămâne deschisă la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov până pe data de 29 aprilie 2023. Ea va putea fi vizitată în programul normal de funcționare al Centrului (Luni-Vineri, 14:00 – 18:00). Pentru a vă rezerva locul la evenimentele conexe expoziției vă rugăm să trimiteți un email la adresa cultura@kulturzentrum-kronstadt.ro

***

Renée Renard este absolventă a Facultății de Arte și Design din Timișoara (licență în Design Multimedia, masterat în Grafică publicitară și de carte, masterat în Sculptură și ceramică) și a Facultății de Medicină Veterinară. În prezent este doctorandă în anul I la Facultatea de Arte și Design Timișoara.

În creația artistică personală abordează două teme principale: convergența dintre știință și artă (a inițiat Laboratoarele Memoriei) și recuperarea micro istoriei familiei sale cu origini central-europene precum și a coloniștilor sosiți în Banat în secolul XVIII (Un drum cât o sută de vieți, faBRIQUE, Micro-Terra Banatica). Mediile sale preferate de exprimare sunt instalațiile, obiectele, tehnicile mixte sub microscop, fotografiile/ arta video la microscop și subacvatic, procesarea digitală a imaginilor, adaptările vechilor tehnici japoneze kintsugi și tataki zome. Până în prezent a avut 16 expoziții personale și peste 60 de participări la expoziții de grup în țară și străinătate.

A obținut Premiul Murano al Școlii de sticlărie Abate Zanetti din Murano/ Italia (2013), Premiul Municipalității Portet sur Garonne/ Franța la Triennale Européenne de l’Estampe Contemporaine (2016), Premiul I pentru Microfotografie la Micromaps ediția I (2021) și este beneficiară a unei Burse de creație Energie! 2022. Este membră a UAP Timișoara secțiunea Multimedia (din 2010) și a grupului Avantpost. 

***

Expoziția „Un drum cât o sută de vieți”, împreună cu evenimentele sale conexe (vernisaj, tururi ghidate, workshop) face parte din seria de evenimente Traumă – memorie – vindecare, organizată de Centrul Cultural German Brașov în parteneriat cu Institut für Transgenerative Prozesse Wendeburg-Germania, Proiect Generation-Code® Romania, Forumul Democrat German Brașov și Editura Trei, cu sprijinul Goethe Institut București, al Universității Transilvania, al Centrului Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, al Centrului Cultural Reduta, al Departamentului pentru Relații Interetnice și al Librăriei Cărturești.  

Aceasta aduce în discuție traumele intergeneraționale și transgeneraționale, punând accent pe caracterul istoric și colectiv al acestora, dar și pe consecințele lor psihologice și fiziologice sesizabile la nivel individual. Acest subiect este tratat în manieră pluridisciplinară, ilustrează și încurajează abordarea unor modele diverse de conștientizare a traumelor colective și individuale cu caracter istoric  și vindecarea acestora prin reconciliere și integrare a trecutului istoric și se adresează atât specialiștilor cât și publicului larg, care este invitat să participe la o săptămână de evenimente diverse, interactive și formative.    

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului este liber! 

Mai multe detalii pe ccgbv.ro sau pe pagina evenimentului.

 

X